Gezi

Küba Hakkında Herşey

7 Defa okundu

Küba seyahatinden döner dönmez diğer başka şeylerle meşgul olduğum için henüz sizlerle Küba gezi notlarımı paylaşamıyorum. Ama hiç bişey yazmazsam da nemenem bi blog sayfası olurdu burası di mi? Merak edilenler, akılda kalanlar ve doğru diye bilinen yanlışların hepsini tek bir yazıda toplamaya çalıştım dostlar. Bilgi her şeydir; paylaştıkça çoğalır!

Dil

Uzun yıllar İspanyol sömürgesi altında kaldığı için İspanyolca konuşuluyor. Fakat İngilizce bilen az o yüzden kendinizi anlatmak için biraz fazla çaba sarf etmeniz gerekiyor. Gitmeden önce en azından basit birşeyler öğrenmeye çalışın bence.

Para Birimi

Kübadayken 2 para birimi duyacak/göreceksiniz. Bunlardan CUC olan turiste pasaport kaydıyla diğer para birimleri karşılığında verilen “Convertible Peso” ve diğeri CUP olan ise yerel halkın kullandığı “Cuban Peso” yani Küba Pezosu.

Para birimi olarak Küba’ya Euro götürmeniz sizin için avantajlı olacaktır. Çünkü USD için komisyon kesiliyor ve 1$=1CUC olması gerekirken 1$=0.86CUC civarına geliyor.

Büyük miktarlar bozdurmak isterseniz mutlaka “CADECA” (Casa De Cambia) denilen resmi döviz bürolarında paranızı bozdurun. Çünkü en iyi kuru onlar veriyor. Mutlaka sokakta yanınıza gelip, paranızı bozmak için yardımcı olmaya çalışanlar olacaktır. Eğer CADECA bulamıyorsanız veya kapalıysa sadece ihtiyacınız kadarını bozdurun çünkü piyasadan düşük bir kur önerecekler size.

Ulaşım

Şehir merkezlerinde taksi kullanabilirsiniz. Etrafta gördüğünüz sarı taksiler resmi olanlar ya da “turistik” taksiler diyebiliriz. Yerel halkın bindiği eski model araçların da önünde “taxi” yazısını görebilirsiniz. Bunlarla genelde pazarlık usulü anlaşıp, gideceğiniz yere göre uygun bir fiyat alabilirsiniz. Otobüs hatları da oldukça fazla ve hepsinin hat numarası var. Ama o numaranın hangi hatta ait olduğunu bilmiyorsanız işiniz çok zor! Çünkü Küba’lılar da pek bilmiyorlar. Bi gece öylesine bindiğim otobüse 0.50 CUC verdim şehrin görmediğim yerlerine gittikten sonra bi yerde durdu ve son durak dedi. Ordan sonrasında yola nasıl devam edeceğimi bulmak gerçekten zordu. Ama biçok şehirde yürüyerek istediğiniz mesafeleri dolaşabiliyorsunuz.

Şehirler arası yolculuk için “Viazul” denilen otobüs hatları ve terminalleri var. Oldukça ekonomik bir şekilde şehirlerarası yolculuk yapabilirsiniz. Önceden rezervasyon yapmakta fayda var. Ben son dakikacı olduğum için Havana – Cienfuegos arası bileti almaya gittiğimde otobüs dolu cevabını aldım ve Tom Hanks’in Terminal filmini mi çekicem la şimdi diye söylendim ama İspanyolcam ve acınası “küçük emrah” bakışlarımdan sonra gişedeki amcalar yardımcı oldular. O yüzden başka bir şehire gitmeyi planlıyorsanız birkaç gün önceden biletinizi alın.

Konaklama

Belki başka yerlerde de duydunuz ama bi de ben söylemek isterim; oteller çok pahalı! Ama çok! Öyle böyle değil! Pahalı! Şimdi ismini vermicem ama zincir otellerden bi tanesi 1 gece için 900 TL gibi bi fiyat çekmişti. O yüzden çözüm ev kiralamak. Zaten otellerin turist sayısı karşısında yetersiz kalmasından dolayı devlet evleri kiralamanın önünü açmış. Mavi logolu kiralık evler hemen gözünüze çarpıyor. Üstelik her şey yasal. Sizin pasaport bilgilerinizi alıp otel gibi kayıt yapıyorlar. Hem yerel insanlarla iletişim artıyor hem de daha tasarruflu bir yol için çözüm ev kiralamak. Küba’da (İspanyolca) “casa particular” dedikleri bu evleri kime sorsanız gösterirler arkadaşlar.

İnternet

En merak edilen konu bu galiba. Ortalıkta söylenen her şeye inanmayın! Küba’da internet var. Hem de aşırı hızlı ve güzel. Sadece nasıl ulaşacağınızı bilmeniz gerekiyor. “Etecsa” diye bir telekom kurumu var. Şehrin belli bölgelerine, özelikle de parklara “hot spot” koymuşlar ve 1 CUC karşılığında alacağız kart ile 1 saat kesintisiz internet keyfi yaşayabilirsiniz. Kartı nereden alıyoz hacı abi derseniz, o bağlantı olan parklarda satılıyor dostlar raad olun. Zaten etrafta gezerken insanları bi bankta oturmuş telefonla oynarken filan göreceksiniz. Bilin ki orası internet alanı! O alandan ayrılmayın!

Ben bi arkadaşım sayesinde Cubacell “sim kart” aldım ve 10 CUC karşılığında da 1 GB internet yükledim. Hücresel veri aç/kapa yaparsanız size yeter bence. Hem biterse kontor kartları bulmanız daha kolay oluyor.

Yemek

Bazılarımız gezerken en çok yemekten dolayı sorun yaşarlar. Ama Küba’da size sorun yaşatacak hiçbir şey yok. Yemeklerin hemen hemen hepsi Türkiye’deki tatları aratmıyor. Zaten balık ve tavuk yemeklerini bizim gibi ızgara seviyorlar. Belki hassas olan kişiler için sorun olabilecek tek şey var; domuz eti. Aman 2-3 hafta kırmızı et yemem canım, onu mu dert edicem derseniz olay bitmiştir.

Yerel halkın gittiği mekanlar “cafeteria” veya “pizzeria” gibi atıştırmalık mekanlar. Buralarda sandviç veya pizza yiyebilirsiniz. Ve gerçekten aşırı ucuz. 2 orta boy pizza ve içecek için 2,50 CUC ödediğimizi biliyorum. Ama biraz lüks ve güzel bi yerde yemek isterim derseniz öğün başına 8-12 CUC fiyata rahatça doyabilirsiniz.

Puro

Küba’ya kadar gelmişken puro içmeden hele hele eşe dosta hediye almadan dönmek olur mu? Olmaz! Sokakta gezerken size mutlaka puro fabrikası turu satmak isteyecekler veya en yaygın şekliyle; kendisinin ya da bir akrabasının puro fabrikasında çalıştığını anlatan birisine denk geleceksiniz. Bu insanlar aslında puroya olan ilgiyi bilen ve turistler üzerinden biraz kolay para kazanmaya çalışan tipler. Eğer onlara inanıp götürdükleri yere giderseniz büyük ihtimalle aşırı kötü kalite puroları ucuza(?) satmaya çalışacaklar. Puro çok önemli! Keyifle içmek ve hediye etmek istiyorsanız devlete ait olan “Casa del Habanos” satış yerlerinden birisine gidip, içiniz rahat bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

Önemli Not: Ülkeden puro çıkarmak için bu yerlerden alacağınız faturalar olmazsa “iyi kalite” dediğimiz puroları çıkaramazsınız. O yüzden puro olayında ucuza kaçmayın sakın! Paraya kıyın gidin orjinalini alın! Hatta bana da hediye edin olur mu?

Son olarak da sizlere bizzat yaşadığım olumlu ve olumsuz şeylerden bahsetmek istiyorum.

Olumsuz Şeyler

1- Bir şey alırken veya kiralarken tüm detayları sormakta fayda var çünkü size söylemiyorlar. Mesela bir şehirden başka bir şehre gitmek için taksi kiraladık sorna öğrendik ki; o takside başka insanlar da yolculuk ediyor. Yani bi nevi dolmuş kiralamış olduk 🙂

2- Sokakta dolaşırken herkes size yardımcı olmaya çalışıyor. Durayım da biriyle konuşayım faydası olur diyorsanız bir daha düşünün! Evet belki daha hızlı çözüm buluyorlar ama mutlaka bi karşılığı var. Yani öyle beleşe hizmet, yardım beklemeyin. Ev sahibim beni otobüs terminaline bırakmak istedi. Ben de hemen vay ne kadar kibar adam filan diye kabul ettim. Terminale geldikten sonra taksi gibi para istedi 🙂

3- Turistseniz ki zaten öyleyiz; illa ki normalinden fazla ücret ödüyorsunuz. Yani normalde yerel halka 2-3 CUC olan taksiler size 10 CUC fiyat çekiyor ve ısrarla fiyatı indirmiyorlar. Hali hazırda bana göre ucuz bir ülkeydi. Yemeklerden ulaşıma kadar öyle aşırı paralar harcamadım ama yine de “turist” olduğunuz için normalinden fazla aldıklarını bilmek düşündürücü oluyor.

4- Küba’ya bir arkadaşımla beraber seyahat ettim. Ben İspanyolca konuşabiliyorum ama o bilmiyor. Dolayısıyla ben yanında yokken başkalarıyla anlaşmakta çok zorluk yaşadı. İngilizce bilen kişi sayısı çok az. Zaten bilenler de çok iyi konuşamıyor.

5- İnternet bağlantısı bulunca öyle her şeyi kullanırım gibi düşünmeyin. Özellikle Amerikan menşeili rezervasyon siteleri (booking, airbnb) çalışmıyor. O yüzden gitmeden önce rezervasyonlarınızı yapın derim. Ben biraz uğraştım VPN ayarlarını değiştirerek girebilirsin filan dediler ama beceremedim.

6- Şehirler arası yolculuk yaparken, otoyolda kaza oldu ve yol trafiğe kapandı. Öyle büyük geniş yolları olmadığı için alternatif başka bir yola girmek zorunda kaldık ve gideceğim yere 2 saat daha geç vardım.

7- Tatil bitip eve dönerken çok acayip bir şey oldu. Arkadaşımın sırt çantasındaki çakmağı aldılar. E içerde sigara içecektim filan diye kendini ifade etmeye çalışsa da yeterli olmadı. Zaten havalimanı içinde sigara içilecek bölüm de yokmuş.

Olumlu Şeyler

1- Bir şey almak için birden fazla dükkan gezdiğim için şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; fiyatlar her yerde aynı. En fazla küsüratlar oynuyor ki o da çok önemli olmuyor zaten. Ama bir tezgahtan veya serbest piyasa bir yerden alışveriş yapıyorsanız mutlaka pazarlık yapın.

2- Kaldığım evlerde fiyatlar sabitti. Yani bir şehirde ne ödediysem (25 CUC) diğer şehirler için de aynı ücreti ödedim. Hatta kahvaltı konaklama ücretine dahil değildi ama onun da fiyatı (5 CUC) her yerde aynıydı.

3- Küba gerçekten aşırı güvenli bir ülke. Gece veya gündüz fark etmeksizin istediğiniz yere gidip gelebiliyorsunuz. Hatta insanı ürküten o karanlık arka sokaklara bile rahatça girip gezebilirsiniz.

4- Daha önce söylediğim gibi yerel halkın kullandığı para birimi farklı fakat bazı yerlerde onlar da CUC ile ödeme yaptıklarını gördüm. (1 CUC = 25 CUP) Bir kafeteryada yemek yedikten sonra fiyatı CUP olarak söyledi ve ben CUC ile ödeme yaptım ama kuruşu kuruşuna para üstünü geri verdi.

5- Ülkede turizm gittikçe daha çok önem kazanıyor. Belki benim için güzel bir şey olabilir bu ama biçok insan o Küba havasının bozulabileceğinden korkuyor. Ama özellikle küçük tatil adalarıyla henüz fazla bilinmeyen, keşfedilmemiş yerlere gidince daha iyi anladım ki bu kadar yoğun turist akışı yokken bile verilen hizmet gerçekten çok güzeldi.

Filmlerde, kliplerde gördüğümüz renkli sokakları, kültürü, sakin yaşamı, dansı ve insanıyla bir güzellikler ülkesi Küba! Gezmeye devam dostlar, görüşmek üzere!

Saludos!

Benzer yazılar
Gezi

İstanbul: Bukoleon Sarayı

3 Defa okundu
Sahil Yolu (Kennedy Caddesi) üzerinde, Sirkeci yönünden gidildiğinde Çatladıkapı’ ya gelmeden hemen önceki kalıntılar Bizans imparatorlarının kullandığı ünlü Bukoleon Sarayı’ndan arta kalan…
Gezi

Kapadokya: Balon Turu

5 Defa okundu
Yaptığım turlarda övüne övüne “şimdi benim memlekete gidiyoz” diye anlattığım güzel Kapadokya’yı merak etmeyen, nolur ben de gitsem demeyen, hele hele ah…
Gezi

Katar: Doha'da 17 Saatte Ne Yapılır?

7 Defa okundu
Baktım ekonomi kötü, Katar bize yardım ediyo işte altın veriyo hiç olmazsa politik olarak arkamızda diyorlar. Şöyle bi oralara gidip ben de…