Seyahat

Uçakla Seyahat: El Bagajına Giremeyen 10 Şey

3 Defa okundu

Uçakla seyahat eden herkesin sıvı madde taşıma konusundaki kurallar hakkında az çok bilgisi vardır. Ama güvenlikten geçerken “aa yok artık bu da mı yassah?” diye şaşırmamak işten bile değil! Bu liste size bir yol gösterici olsun ki; “el bagajımı alıyorum çıkıyorum hayatım” havaları atabilesiniz etrafınıza. Hadi bi okuyalım!

1. Parfüm, Deodorant ve Sprey Gibi Ürünler

Seyahate çıktınız, sevdiklerinize bişeyler alsam ama napsam dediniz ve gittiniz en güzel kokulu parfümleri aldınız. Ama sakın, “yok şekerim bunlar kırılır şimdi” diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Kapılardan geçerken çoğumuz görmez ama güvenlik kapısı girişlerinde şeffaf poşetler vardır. Eğer elinizdeki şişeler 20 x 20 cm boyutlarındaki o şeffaf poşete girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml’den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız. O kadar para verdiğiniz hediyeler de boşa gitmiş olacak.

2. Şuruplar ve İlaçlar

Hazır yasaklı sıvılar konusundan bahsederken sadece parfüm deodorant değil ilaçlar için de 100 ml kuralının aynen uygulandığını söylemiş olayım. “Ama ben hastayım bu ilacı almam gerek” filan pek dinlemiyorlar. Ancak havalimanı yetkililerinden izin almanız durumunda buna müsaade ediyorlar. Büyük ilaç kutularınız varsa onları da bagajınıza koyun lütfen!

3. (Birden Fazla) Çakmak

“Kendinize ya da diğer yolculara zarar verebilecek bir maddeyi el bagajınızda bulunduramazsınız” diye bir kural var ama “eee bi tane çakmak olursa zarar vermez mi” diye düşündürtüyor tabi! Yine de siz, siz olun birden fazla çakmak taşımayın yanınızda.

4. Sıvı Haldeki Gıda Ürünleri (Turşu Bidonu)

Homemade pickles exhibition.Types Pickle Jar.

Çakmaktan zararsız ama sıvı yiyecekler de genel anlamda yasaklılar listesinde. Yani memleket dönüşü annenizin yaptığı o güzel turşular, salçalar filan hepsi bagaja sığmak zorunda! Fakat sağlık gibi nedenlerden ötürü bir doktor raporuyla kanıtlanırsa yanınızda taşımanıza izin veriyorlar. Ancak “anne salçası yemesi lazım” diye rapor veren bi doktor bulmak zor! Belki yanınızda bebeğiniz varsa onun beslenmesi için rapor alarak uçağa mama sokabilirsiniz.

5. Ucu Sivri Şemsiyeler

Herkes yazın gezmeye gitmiyor tabi! Birçok kişi tatilini yaz ayları yerine daha ekonomik olan sonbahar ya da kış aylarında yapıyor. E haliyle yağmur yağma ihtimali de bu aylarda oldukça yüksek! Siz de “evet tıpkı benim gibi” diyorsanız eğer, yanınıza alacağınız şemsiyeye de dikkat etmeniz gerekiyor. Baston şemsiyeler gibi sivri uçlu şemsiyeler, birçok havayolunun kabinde taşınması yasak eşyalar listesinde yer alıyor.

6. Tenis ve Badminton Raketleri

Nadal abimiz nasıl yapıyor bilmiyoruz ama kurallar diyor ki; “spor ekipmanları sokmak yassah!”. Nedir bu ekipmanlar derseniz; muştalar, coplar, topuzlar gibi şeyler. Ne de olsa dövüş sporlarında kullanılıyorlar. Yani yasaklanması oldukça normal. Ancak tenis ve badminton raketi gibi eşyalar da yasaklı spor ekipmanları arasında. Maalesef gökyüzünde tenis oynama hayaliniz suya düştü!

7. Oltalar

Zıpkın gibi, oltaları da uçakta yanınıza alamıyorsunuz. Zararsız, sakin bir zaman geçirmek için haftasonları Karaköy’de köprüde veya Moda’da filan kullandığınız bu alet, maalesef sivri sivri zokaları nedeniyle yasaklılar listesine girmiş durumda. Belki bu seferlik de balık tutmaya değil, balıkları izlemeye gidersiniz.

8. Bazı Lityum İyon Piller

Havayolu şirketlerinin nerdeyse tamamı cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan lityum iyon pillerin, belirli bir büyüklüğün üzerinde olmadığı sürece, kabinde taşınmasına izin veriyor. Bununla birlikte, son dönemde oldukça popüler olan ve lityum iyon pile sahip elektrikli kaykaylar (hoverboard) ise kesinlikle uçaklara alınmıyor.

9. Çadır Kazığı

Bir grup arkadaşınızla ıssız bir köye yakın bir sahilde kamp kurup, sırayla ölüm tehlikesi atlatıp, hollywood senaryolarını aratmayan bir tatile mi gidiyorsunuz? Sakın çadır kazığını el bagajınızda taşımaya kalkmayın, güvenlikte ona veda etmek zorunda kalmanız işten bile değil. Kampta çadırınızı battaniye niyetine kullanmak ya da mecburen açık havada yıldızları seyre dalmak zorunda kalabilirsiniz.

10. Matkap ve Benzeri İş Aletleri

Marangoz ya da tesisatçı değilseniz el bagajınızda tornavida, çekiç, testere ya da matkap gibi aletler olmasının bir anlamı da yok. İşiniz gereği bu tarz aletlere ihtiyacınız varsa da, bunları bavulunuza atabilirsiniz. Kırılma bozulma ihtimalleri de pek yok zaten!

Not: Bu yazı el bagajında taşınması yasak olan her şeyi kapsamamakta olup, sadece bir yardımcı rehber niteliği taşımaktadır. En kesin ve güvenli bilgileri bulmak için uçacağımız yerin ve hava yolunun resmi kurallarına göz atmanız önerilir. Bu yazıdaki bilgiler, en son 02.02.2017 tarihinde güncellenmiştir.

Benzer yazılar
Seyahat

Valiz Hazırlama Teknikleri

3 Defa okundu
Uzun ya da kısa süreliğine de olsa hepimizi bi yerlere seyahat etmişizdir, etmeye de devam ediyoruz. E haliyle de giderken yanımıza ihtiyaç…
Seyahat

Bir Havalimanı Klişesi: Kayıp Bagaj

2 Defa okundu
Artık uçaklar seyahat etmenin en önemli parçası oldu. Hem daha kısa zamanda istediğimiz noktaya ulaşabiliyoruz, hem de konforlu ve keyifli bir yolculuk…
Seyahat

Seyahat Listenizde Olması Gerekenler

2 Defa okundu
Mutlaka bi yerlere gezmeye giderken tam da yola çıktıktan sonra ya da gideceğimiz yere az kalmışken şöyle bi tepki veririz; “Ayyyy unuttum!”….