- Kapadokya Balon Turu
Yaptığım turlarda övüne övüne “şimdi benim memlekete gidiyoz” diye anlattığım güzel Kapadokya’yı merak etmeyen, nolur ben de gitsem demeyen, hele hele ah şu balonda ben de olaydım demeyen var mı? Yok mu? Var mı? Yok mu? Hızır idi Yunus idi!
Kapadokya aslında bir aktivite cenneti. Her şeyi yapmak mümkün. Trekking’den tutun da at binmeye, 4×4 araçlarla safariden tutun da quad bike (atv) ile off-road’a kadar her şeyi deneyimleyebilirsiniz. Tabi bütün bu aktivitelerin içerisinde en güzel olanı; Balon Turu!
Şimdi sizlere A’dan Z’ye Kapadokya Balon Turları hakkında her şeyi anlatıcam. Yine merak ettiğiniz eksik kalmış bir yer olursa, bu yazının altına yorum yazabilir, bana soru sorabilirsiniz. İşte sizlere bir rehberleo.com kıyağı daha!
Öncelikle şunu belirteyim ki; bu aktivite oradaki yerel balon firmaları tarafından hava müsait olduğunda ve Sivil Havacılık Kurumu’nun izniyle gerçekleşiyor. Günde 2 defa kalkış olmak üzere son yenilenen kurallara göre; 1 gün içerisinde 1 balon, 1 pilotla yalnızca 1 kere uçabiliyor. Kalkış ekibi, servis şoförleri ve ekipmanları hazırlayan insanlar da dahil bir balonun uçması için minimum 15-17 kişilik bir ekip gerekiyor. Yani burayı özellikle anlatıyorum ki; “biz geçen gittik ama binmedik çook paaalıydı” demeden önce bi kere daha düşünün!
Kapadokya’dasınız, balon firmasıyla görüştünüz kaydınızı yaptırdınız ve sizi kaçta nereden alacaklarını filan bütün bilgileri öğrendiğiniz. Sıra geldi uçmaya! Adım adım balonla uçmaya başlıyoruz:
1. Adım: Alınış
Kapadokya Balon Turu uçuşları genelde güneşin doğumunu görmek için yapıldığından sizi sabaha karşı 05:00 -06:30 arası bulunduğunuz yerden firmanın servis araçlarıyla alırlar. Gelen kişi rezervasyonunuza göre adınızı, eğer otelde kalıyorsanız oda numaranız ve telefonunuzu zaten biliyordur. Başka araca binme şansınızı azaltmak için bütün bu bilgileri rezervasyon esnasında vermenizi tavsiye ederim.
Ek bilgi: Sabah çok erken saatlerde sizleri alacaklar ve balona bineceksiniz. Günün sıcaklığının en düşük olduğu zaman o yüzden dikkat! Yanınıza mutlaka sizi üşütmeyecek bir giysi alın!
Aracı buldunuz isminizle teyit ettiğiniz, şoförünüzle tanıştınız ve koltuğa kuruldunuz. Şimdi artık hayallerinizi süsleyen, çok güzel anılar bırakacak, hatta yeniden yaşamak isteyeceğiniz bir yolculuğa çıkıyorsunuz!
2. Adım: Kahvaltı
Aslında buna tam bir kahvaltı demek yanlış olur. Uçaklarda yapılan ikramlar var ya hani uçuş heyecanımız geçsin, kendimizi iyi hissedelim diye çay, kahve, sandviç filan veriyorlar ya ben bunu ona benzetiyorum işte. Her firmanın farklı yeri var. Sizlere çay, kahve, poğaça, simit gibi ikramlar veriyorlar. Buradaki amaç doymak değil, Kapadokya Balon Turu yapmadan önce sıcak bir şeyler içelim de mutlu olalım. Siz güzel güzel çayınızı, kahvenizi içerken; kalkış noktasında diğer görevli arkadaşlar, balonları hazırlamaya başlıyorlar. Rüzgara ve hava koşullarına bağlı olarak yeri değişebilse de yıl içerisinde balonların hemen hepsi Göreme Vadisi‘nden kalkıyorlar.
Ek Bilgi: Kahvaltı yapacağımız mekanda beklerken, Sivil Havacılık son kontrollerini yapar ve uçuş izni verir. Siz de uçmak için kalkış alanına götürülürsünüz. Eğer Sivil Havacılık kontrollerini yaparken olumsuz bir durumla karşılaşırsa, hava durumunun toparlanması için erteleme verebilir ya da tamamen uçuşu iptal edebilir.
3. Adım: Kalkış Alanına Transfer
Her şey çok güzel. Sivil Havacılıktan izin geldi ve siz, balonların kalkış yaptığı alana gitmek için servis aracınıza bindiniz. Artık heyecanlanabilirsiniz! Alana ulaştığınızda balonların henüz şişirildiğini ya da sıcak havayla doldurulduğunu görebilirsiniz. Tamamen şişene kadar fotoğraf çekebilir, heyecanınıza tavan yaptırabilirsiniz. 200’den fazla balonun gökyüzündeki muhteşem dansı için kıyasıya hazırlık devam ediyor!
Ek Bilgi: Balonların sepetleri 16-22 kişiliktir. 4’er kişi sığacak şekilde bölmeler vardır. Tam ortadaki bölme pilot içindir. Yolcular diğer bölmelerde yerini alır. Bu şekilde sepet içerisinde baştan sona hareket edilmediği için denge korunmuş olur. Fakat yine de bu bölmelerde oldukça rahat hareket edebilirsiniz. Yani sağa sola dönüp, arkanıza manzara fotoğraf çekebilir, arkadaşınıza sarılıp tatlı tatlı manzara izleyebilirsiniz.
4. Adım: Kalkış
Pilotumuzun yönergelerini ve uyarılarını dinledikten sonra kalkış için hazırız! Havada çok fazla balon olacağından dolayı telsizlerle iletişime geçen pilotumuz, kalkışa hazır hale gelince yerdeki arkadaşlarına ipleri çözdürüyor. Adı üstünde sıcak hava balonu olan bu araç, havanın ısıtılmasıyla yükselmeye başlar. Yanı başımızdaki pilotun kafasının üzerindeki mekanizmadan alevler çıktığını görünce “vah evladım çok sinirlendi heralde” gibisinden şeyler gelmesin aklınıza. Ateşler havayı ısıtır, ısınan hava naapar? Yükselir vee biz de böyle süzüle süzüle havalanırız. Alışveriş merkezlerinde bi tarafı cam olan asansörler vardı ya hani! Yukarı çıkarken her şeyi görürsünüz de şöyle hafiften bi içiniz kıpırdar. Hah! İşte tam öyle bişey hissedeceksiniz.
5. Adım: Uçuş
Çoğu firmanın verdiği uçuş süresi 60-80 dk. arasında değişir. Pilotların maalesef balonlara yön verebilmek için direksiyon gibisinden donanımları yoktur. Genel olarak bir rota olsa bile aslında belirleyici unsur rüzgardır. Ben çoğu zaman hiç rüzgar olmayan sakin havalarda balonların bulundukları yerden yükselip 1-2 km ilerlediklerini gördüm. Rüzgar almak için bir balon 600m kadar yükselebilir. Böylece rüzgarında etkisiyle yoluna devam eder.
Kapadokya Balon Turu boyunca Göreme, Devrent, Zelve, Paşabağ, Kızılçukur gibi vadilerin üzerinden geçme şansına sahip oluyorsunuz. Havadayken güzel videolar çekebilir, harika renkli, büyüleyici görüntüler yakalayabilirsiniz. Eğer siz yapamazsanız üzülmeyin, balon firmasındaki pilot arkadaşımızın GoPro’sundan çektiği görüntüleri indikten sonra kendisinden satın alabilirsiniz.
6. Adım: İniş
İnişimiz yaklaştıkça pilotumuz yeniden yerdeki arkadaşlarıyla görüşür ve iniş için uygun nokta belirlenir. Bizi alana bırakan araçlar da dahil herkes yerini alır ve inişimizi beklemeye başlar. Yine rüzgarın yönüne göre ineceğimiz noktaya yaklaşıp, pilotumuzun bize daha önceden gösterdiği iniş pozisyonumuzu alıyoruz. Sepet yere çarpınca insanın içini bi burukluk, efenime söyliim böyle bi kekremsilik almıyor değil! Ama herkes mutlu herkes çiçek!
İndikten sonra sırayla sepetimizden çıkıp kutlama yapmaya geçiyoruz! Uçuş sonunda takımdaki arkadaşlar bizim için şampanya patlatıyor ve inişimizi kutluyoruz. Herkes için özenle ayarlanmış, pilotumuz tarafından imzalanmış sertifikalarımızı da alıyoruz. Herkes mutlu, yüzler gülüyor. Böylesine bir deneyimin parçası olduğu için herkes şükrediyor. Hayat boyu yapılabilecek en iyi şeylerden bitanesini, yani Kapadokya Balon Turu’nu yapmış olmanın verdiği haz anlatılmaz!
7. Adım: Otele Dönüş
Bizi yeniden servis araçlarıyla indiğimiz noktadan alıp otelimize bırakıyorlar veee mutlu son!
Genel itibariyle bu şekilde gerçekleşen Kapadokya Balon Turu’na sizler de katılabilirsiniz. Tamam abi iyi güzel anlatmışın da nerden nasıl katılacaz kimi arıycaz biz derseniz, bana iletişim bölümünden ulaşın hemen. Hooop 2. kıyak! Hadi yine iyisiniz.