Okumalık

İstanbul: Yedi Tepe

3 Defa okundu

İstanbul’un 7 tepeli şehir diye anıldığını bilmeyen yoktur heralde. Peki bu 7 tepe hangileri hiç düşündünüz mü? Hmm hadi bi sayalım; Çamlıca Tepesi, Gültepe, Esentepe, Seytantepe, Tepe, hep tepe…

Siz de yukardaki gibi düşünüyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. Bu yazımızda İstanbul’un GERÇEK 7 tepesini tanımakla kalmıyoruz başka 7 tepeli şehirleri de tanıyoruz. Ne? Evet iyi ki varız!

Peki İstanbul’un 7 tepesi nerelerdir? Şehir, ilk kurulduğu yıllardan Roma dönemine kadar dillere destan büyüklüğüne ulaşmamıştır aslında. Fakat Roma İmparatoru Konstantin rüyalarındaki şehri kurmak için kolları sıvamış ve tarihin en güzel 7 tepeli şehirlerinden birisi İstanbul olmuştur.

Bugün bizler şehirde dolaşırken modern mimariden dolayı pek tepe etkisini göremesek de bu hale gelmeden önce bariz bir şekilde belli olan bu 7 tepe, eski İstanbul’u etraflıca saran sur duvarlarının içeriainde yer almaktadır. Bunlar;

  1. Sarayburnu (Topkapı)
  2. Çemberlitaş (Nuruosmaniye)
  3. Süleymaniye (Beyazıt)
  4. Fatih (Fatih Cami)
  5. Yavuz Selim (Yavuz Sultan Selim Cami)
  6. Edirnekapı (Mihrimah Sultan Cami)
  7. Kocamustafapaşa (Çapa – Haseki)

Bu semtleri dolaşırken buram buram tarih koktuğunu, o dokuyu hatta hissiyatı içimize çektiğimiz bir gerçek! Şimdi sırasıyla biraz daha yakından tanımak adına bilgiler edinmeye devam edelim.

İstanbul’un 1. Tepesi Sarayburnu:

Megaralı Kral Byzas’ın kendi şehrini kuracağı  yer olarak ona kehanet edilmiş bu tepe; bir taraftan Marmara denizi, diğer yandan Haliç ile etrafı çevirilmiş olması ve kara tarafının yüksekte olması nedeniyle bir şehir kurmak adına çok mantıklı bir seçim olmuştu.

Fatih Sultan Mehmet bile İstanbul’u fethettikten sonra Osmanlı İmparatorluğuna saray yaptırmak için bu köşeyi seçmişti. Şimdilerde bu yüzden Sarayburnu tepesi olarak anılan bu tepe deniz seviyesinden yaklaşık 30 metre yüksektedir.

İstanbul’un 2. Tepesi Çemberlitaş:

Roma döneminde Konstantin buraya kendi isminde bir forum (pazar yeri) yaptırmış ve alanın ortasına büyük bir sütun üzerinde kendi heykelini diktirmiştir. Ondan sonra gelen imparatorlar da kendi heykellerini o sütun üzerine koydurtmuştur. Bugün yıkılma tehlikesinden dolayı etrafı demir çemberlerle sabitlenmiş sütun, Çemberlitaş diye anılır. Deniz seviyesinden 40 metre civarında daha yüksektir.  Bu bölgede ayrıca Osmanlı döneminden, Nuruosmaniye Cami ve Çorlulu Ali Paşa Medresesi gibi eserlerde vardır.

İstanbul’un 3. Tepesi Süleymaniye:

Şuanda aslında en belirgin tepe olan bu bölge, Haliç kıyısında ya da Galata köprüsünde yürürken mutlaka gözünüze çarpar. Çünkü eşsiz mimarisi ile Süleymaniye Camii bu tepeyi daha da ihtişamlı gösterir.

İstanbul’un 4. Tepesi Fatih Camii:

Zannediyorum tarih boyunca en çok önemsen tepe burası imiş. Öyle ki yerine Fatih Cami yaptırılan Roma’nın Havariyyun Kilisesi de (Hz İsa’nın 12 havarisine adanan kilise) burada yer almaktaymış.

İstanbul’un 5.tepesi Yavuz Sultan Selim:

Haliç’e bakan dik bir yamaçta bulunan Yavuz Sultan Selim Cami bu tepeye de ismini vermiştir. Çarşamba semtinde İstanbul’un eski mahallelerinin tadını yaşarken, aynı zamanda bu caminin bahçesinden muhteşem manzarayı da izlemeyi ihmal etmeyin.

İstanbul’un 6.Tepesi Mihrimah Sultan:

Bilinene göre zamanın görkemli Tekfur Sarayı da burada yer alıyordu. Deniz seviyesinden 70 m yüksekliği olan bu tepeden, İstanbul’un eski şehir surlarının kara bölümünün de en hakim gözetleme yerleri buradaydı.

İstanbul’un 7. Tepesi Kocamustafapaşa:

Şimdilerde kocaman bir semt olan Kocamuştafapaşa, çıplak haldeyken denizden 60 m yüksekliği vardı. Burada Osmanlı döneminden kalma Haseki Külliyesi vardır. Daha eski dönemlere, örneğin Roma dönemine ait eser ise  Arkadius Forumu’dur.

Böylece İstanbul’un GERÇEK 7 tepesini tanımış olduk. Tarihte bazı sayıların önemi büyüktür. Hem mistik bir anlamı, hem de şans veya bela getirebileceğine inanılır.

Antik çağdan günümüze kurulmuş büyük şehirler hep 7 tepe üzerinde yükselmiş. Haftanın günleri hep 7 sayılmış. Gökyüzü 7 katmış. Müzikte 7 nota varmış…

Şimdi gelin diğer 7 tepeli şehirler hangileriymiş bi bakalım.

  1. Amman (Ürdün)
  2. Barselona (İspanya)
  3. Brüksel (Belçika)
  4. Budapeşte (Macaristan)
  5. Kiev (Ukrayna)
  6. Kudüs (Filistin)
  7. Lizbon (Portekiz)
  8. Madrid (İspanya)
  9. Mekke (Suudi Arabistan)
  10. Moskova (Rusya)
  11. Plovdiv (Bulgaristan)
  12. Prag (Çek Cumhuriyeti)
  13. Roma (İtalya)
  14. San Francisco (Amerika)
  15. Seattle (Amerika)
  16. Tahran (İran)

Şimdi 7 gün 7 gece öğrenmeye devam…

Benzer yazılar
Okumalık

İstanbul: Kayıp Mangana Sarayı

5 Defa okundu
İstanbul’da Topkapı Sarayı ile Sarayburnu Değirmen Kapısı arasındaki yamaçta Ayasofya’nın doğusunda, boğaz kıyısında yer alan bu kayıp saray, içerisinde hamamlar, kiliseler, manastırlar…
Okumalık

Balkanlardan Göçenler Türk mü?

3 Defa okundu
Bu soruya cevap olması için önce tarihte geriye doğru gitmemiz gerekiyor. Karamanoğlu Beyliği Yörük Türkleridir. Moğollar 1222 yılında Orta Asya’da Özbekistan ve…
Okumalık

5 Soruda Paskalya Bayramı

5 Defa okundu
Paskalya Bayramı, Hristiyan inancına göre, İsa’nın çarmıha gerildiği ve üç gün sonra dirildiği olayları anmak için kutlanan önemli bir dini bayramdır. Hristiyanlıktaki…