Evet o herkesin biraz bildiği ama kimsenin tam bilmediği malum vize olayını ben de detaylı olarak yazayım dedim. Sağda solda duyuyorsunuz mutlaka “abi bi başvurdum 1 yıl çıkmış” diye ya da daha abartılı “bana 2 yıl çıktı gidip gidip geliyorum” diye konuşan arkadaşlar var.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi, uygun makamlar tarafından ilgili tarafa Schengen Bölgesini ziyaret etme ve Schengen Bölgesi dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir.
Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 ülkeden oluşmaktadır. Schengen anlaşmasıyla bağlı 26 ülke arasından 22 tanesi AB’nin parçası, diğer 4 tanesi ise EFTA’nın (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) parçasıdır. Schengen bölgesi Birleşik Krallık hariç olmak üzere Avrupa ülkelerinin çoğunluğunu kapsar ve Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs ve İrlanda gibi ülkeler yakında anlaşmaya taraf olacaktır. Ancak, Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn gibi Schengen bölgesine ait olup serbest dolaşım politikasını destekleyen fakat AB’nin parçası olmayan ülkeler de bulunmaktadır.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Burada en önemli konu nereye gidiyorsunuz? Çünkü hangi ülkeye gidecekseniz o ülkenin konsolosluğuna ya da aracı vize kurumlarına başvuru yapmanız gerekiyor ve mutlaka o ülkeye giriş yapmanız şart! Yani İtalya’dan vize alıp Almanya’ya veya Yunanistan’dan vize alıp İspanya’ya gidebilirsiniz tabi ama bir sonraki vize başvurunuzda bunu mutlaka size sorarlar. Eğer geçerli bir sebebiniz yoksa en güzeli vize aldığınız ülkeye gitmek. Başvurduğunuz ülkeye göre belki 1-2 belge değişiklik gösterse de genelde sizden istenilen belli başlı belgeler vardır ve bunları temin etmeniz için tavsiyelerimi şu şekilde listeleyebiliriz:
1- Pasaport. Seyahat sürenizin dönüş tarihinden itibaren en az 6 aylık geçerli olması gerekir. Eğer böyle ucu ucuna denk geliyorsa en güzeli pasaportun süresin uzatmanızdır.
2- Gideceğiniz ülke için gerekli başvuru formu. Bu formu internetten temin etmek çok kolay. Okuya okuya hepsini güzelce doldurun derim ben.
3- Fotoğraf. Bazılarımızın telaffuz etmekte zorlandığı “biometrik” fotoğraf olması gerekiyor. Bunu zaten ülkenin her yerinde fotoğrafçılarda çektirmeniz çok kolay. Adını söylemenize bile gerek yok. Vize için dediğiniz zaman onlar ölçüleri biliyor ve hatta size hangi ülke diye bile soruyorlar.
4- Bilet. Gideceğiniz ülkeye göre değişebilir tabi ama tren, uçak vs gibi bir araçla seyahat edeceksiniz ve bu bileti vize başvurusu esnasında (gidiş-dönüş) ibraz etmeniz istenecektir.
5- Konaklama. Kalacağınız otelin adını, adresini ve rezervasyon tarihinizi gösteren belgeyi de sizden isteyecekler. Böyle durumlarda bazen malum sitelerden “rezervasyon” yapıp çıktısını aldıktan sonra rezervasyonu iptal ediyorlar. Sakın! Mutlaka oteli arayıp sizi soracaklardır. Eğer rezervasyon görünmüyorsa red almaya hazır olun!
6- Sigorta. Ülkemizde adı “seyahat sağlık sigortası” diye geçiyor ve artık bankaların cep telefonu uygulaması üzerinden bile yaptırmak mümkün oldu. Çok uçuk fiyatlarda da değil üstelik. 8-10 Euro ödeyerek kendi sağlığınızı da garantiye almış oluyorsunuz.
7- Dilekçe. Bu sizin isteğinize bağlı tabi ama bana soracak olursanız, gidiş amacınızı, neler yapacağınızı, kendinizi ifade eden sözlerle yazıp, evraklara eklemeniz vize almanıza yardımcı olacaktır.
8- Gelir belgesi. Bu belge aslında “bakın benim işim gücüm var, geri gelicem” demenin yasa hali. O yüzden iş yerinizden maaş bordrosunu son 3-4 ay olarak alın ve hatta SGK dökümünüzü de çıktı alarak bu belgeye ekleyin.
9- Banka dökümü. Genelde “şu kadar olması lazım” denilen ve o kadar para yatırdıktan ve dökümünü aldıktan sonra paranın geri çekilmesi gibi bir çözüm bulunan belge. Burada aslında rakamdan ziyade hesabın ne kadar hareketli olduğu daha önemli. Maaşınızın yattığı bir bankadan almanızda fayda var. 3-4 ay öncesine kadar olan bir dökümü banka şubesinden hızlıca alabilirsiniz.
10- Mal, mülk belgesi. Genelde maaş ve SGK belgeleri yeterli ama eğer üzerinize ev varsa tapu fotokopisini; araç var ise ruhsatın fotokopisini de mutlaka belgeleriniz arasına ekleyin.
Schengen Vize Süresi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Başvurunuz olumlu sonuçlandı ve vizenizi aldınız. Tebrikler! Peki bu vize ne kadar geçerli? Vizenizin üzerinde hangi tarih aralığında geçerli olduğu yazacaktır. Ama bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Nasıl mı? Hemen açıklıyorum.
Vizenizin üzerindeki bölümleri numaralandırıp anlatıyoruz efenim. Hadi başlayalım.
1- Burada vizenin geçerli olduğu ülkeleri yazar ki kısaca Schengen Ülkeleri demektir.
2- Vizenin geçerli olduğu yani sizin o ülkeye giriş yapabileceğiniz tarih.
3- Buradaki harf vizenin türünü belirtir (A: Transit —- C:Kısa süreli —- D: Uzun süreli)
4- Vizeye hangi ülkeden başvurulduğunu gösterir.
5- Vizenin veriliş tarihini gösterir.
6- Vize sahibinin adının yazdığı bölüm
7- Burada MULT gibi bir ifade görüyorsanız bu sizin çok kere giriş çıkış yapabileceğiniz anlamına gelir. Fakat rakamla 1 veya 2 varsa ancak o kadar giriş yapabilirsiniz.
8- Pasaportunuzun numarasının yazdığı alan.
9- Vizenin bitiş tarihini gösterir.
10- Schengen bölgesinde kalabileceğiniz günü gösterir.
***ÇOK ÖNEMLİ*** Vizenizin geçerlilik tarihi ile kalabileceğiniz süre tamamı ile farklı şeylerdir.
Schengen Vize tarihi ile Kalış Süresi neden farklıdır?
Değerli dostlar bu konu cidden kafa karıştırıyor ama merak etmeyin çok basit bir şekilde anlatmaya çalışıcam. Şimdi öncelikle 2 kavramı anlamak gerekiyor.
Geçerlilik süresi (Valid from/to): Vizenin hangi tarihler arasında geçerli olduğunu gösteriyor.
Kalış süresi (Duration of stay): Vizenin geçerli olduğu tarih aralığında kaç gün konaklama yapabilec,eğinizi gösteriyor.
Diyelim ki; 03-06-19 ile 03-09-19 arasında geçerli 3 aylık MULT bir vize aldınız. Kalış süreniz ise 30 gün.
Bu durumda 3 Haziran 2019 tarihinden itibaren 30 günü aşmayacak şekilde çoklu giriş yapabileceğiniz bir vizeniz var.
Yani;
3-9 Haziran’da gezdiniz ülkeye döndünüz. 7 gün kaldınız. 23 gününüz kaldı.
8-10 Temmuz’da gezdiniz ülkeye döndünüz. 3 gün kaldınız. 20 gününüz kaldı.
Bu hesap uzun süreli vizeler için (2-5 yıl) en doğru şekilde giriş yaptığınız günden itibaren 180 gün geriye sayarak yapılıyor ama bu da sizi çok zorlayacaksa arkadaşlar aşağıdaki linkten hesaplamanızı kolayca yapabilirsiniz.
https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=tr
Schengen Vizesindeki Oturum Süresini Aşarsak Ne Olur?
Bu sorunuzun cevabını Vize İhlali Nedir, Nasıl Yapılır? konusunda yazmıştım. Siz siz olun sakın böyle bir hataya düşmeyin arkadaşlar. Kısacası uslu uslu gidelim gezelim ve ülkemize dönelim. Acele yok sonra yine vize alır yine gidersiniz. Kendinizi tamamı ile kısıtlamak yerine parça parça gezmeniz daha güzel olacaktır.
Haydi size de iyi gezmeler olsun!